Judecatorii sectiei penale din cadrul Tribunalului Brasov: o decizie istorica pentru lupta anticoruptie din România?

 "cainii latra, ursul merge"?!

Brasov: o decizie istorică pentru lupta anticorupție din România


Tribunalul Brasov va decide pe data de 17 mai 2022 soarta "coruptiei" în România. Judecatorii Sectiei penale din cadrul Tribunalului Brasov trebuie sa decida:

daca fostul primar al orasului Brasov, George Scripcaru, este sau nu corupt si a incalcat legea (OUG 26/2012) angajand avocati si renumerati din bani publici in anumite procese, fara a avea acordul Consiliului Local,

sau

sau daca a incalcat doar un simplu HCL prin care OUG 26/2012 era transpusa in plan Local.

In practica OUG-ul 26/2012 este transpus in plan local prin  o Hotarare a Consiliului Local (289/2013), DAR ca si aspect juridic, daca invinuitul este gasit vinovat de incalcare legii se supune, ca si sanctiune, pedepsei de incalcare a OUG-ului, respectiv pentru savarsire de fapta penala, lucru stabilit prin decizia CCR -ului.

Ca precedent in acest sens exista o speța aproape identica, si anume doar pentru un singur angajament cu o casa de avocatura, primarul orașului Sighetul Marmatiei, in speta Nemes Ovidiu Gheorghe a fost condamnat definitiv de catre Curtea de Apel Cluj in dosarul nr. 3828/100/2014.

Dar sa revenim la George Scripcaru si la speta concreta:

Desi se pare ca la Brasov se pregateste dezincriminarea abuzului in serviciu, judecatorii stiu ca daca ordonanta de clasare a DNA Serviciul Teritorial Brasov din dosarul 3/P/2016 nu va fi desfiintata, abuzul in serviciu va fi dezincriminat.


1.Fostul Primar al Orasului Brasov George Scripcaru, a fost reclamat la DNA Serviciul Teritorial Brasov, pentru încalcarea de zeci de ori OUG 26/2012, prin angajarea fara acordul prealabil al Consiliului Local, deci în mod ilegal , a unor avocati platiti cu milioane de euro din bani publici.
Pe scurt, amintim din nou faptul ca OUG 26/2012 nu permite primarilor sa angajeze/contracteze case de avocatura pentru a-i reprezenta in fata instantelor de judecata, decat cu acordul Consiliului Local obtinut in prealabil.


2. In decursul anului 2013 Primarul Municipiului Brasov a initiat si propus aprobarea HCL 289/2013 care transpunea directivele OUG 26/2012 pe plan local subliniind aceleasi aspecte precum si OUG-ul si anume ca pentru a angaja avocati este nevoie de acordul Consilierilor din cadrul primariei .


3.In decursul anilor 2014-2015 Primarul Municipiului Brasov a respectat aceste prevederi, insa in anii  2016, 2017 si 2018 a angajat de la sine putere si fara acordul Consiliului Local firmele de avocatura remunerate "regeste" din banii brasovenilor .

 

4. Prin aspectele prezentate la punctul 3 (mai sus)  a incalcat in repetate randuri prevederile OUG 26/2012, numai ca DNA Serviciul Teritorial Brasov considera in mod cel puțin ciudat si hilar ca a fost incalcat doar HCL 289/2013 ce doar transpune OUG 26/2012 in plan local, si nu OUG-ul direct, contrar precedentului mai sus enumerat (dosarul nr. 3828/100/2014). Scopul este unul simplu: evitarea sanctionarii penale a lui George Scripcariu pentru incalcarea OUG-ului 26/2012 si probabil clasarea sau sanctionare contraventionala pentru incalcarea HCL 289/2013 - transpus din OUG!

 

Judecatorii Tribunalului Brasov in dosarul cu nr. 3803/62/2021 trebuie sa isi asume o decizie grea:
- sa decida daca DNA Serviciul Teritorial Brasov a subliniat în mod corect in ordonanta de clasare data de DNA Brasov cum ca fostul primarul nu a încalcat OUG 26/2012, ci doar HCL 289/2013 (care practic transpunea în plan local aplicarea OUG 26/2012)
- sau sa anuleze aceasta ordonanta a DNA.

Pe de alta parte daca Tribunalul Brasov nu ar desfiinta ordonanta de clasare incalcarea oricarei OUG ar ramane fara efecte pentru orice primar care daca doreste sa incalce o Lege sau un OUG (asa cum a definit CCR abuzul in serviciu) poate sa initieze un HCL prin care “chipurile” Legea sau OUG-ul s-ar aplica pe plan Local, iar ulterior să susțină ca de fapt a încalcat doar hotărârea, și nu OUG-ul sau Legea, evitand astfel raspunderea penala.
Ordonanta de clasare a fost atacata in instanta, Inalta Curte de Casatie si Justitie stabilind ca este de competenta Tribunalului Brasov de a analiza aceasta plangere.

 

Un vechi proverb romanesc spune cam asa: "cainii latra, ursul merge". Altfel spus, ursul, sau varianta sa umana, omul politic, cel mai tare si mai puternic, nu se lasa influenţat de maraielile unor catei şi nici nu se sperie de latraturile unor caini; işi vede nestingherit de treaba dar urmeza sa vedem daca o face si cu acordul...final.

JoomlaMan